CHUON CHUON KIM KINDERGARTEN

+ info X

Đồ án được thiết kế từ việc cải tạo một ngôi nhà phố thuộc phường Tân Định, Quận 1 của Sài Gòn.

Tự thân chức năng sử dụng khác nhau đòi hỏi việc thực hiện nhiều sự chuyển đổi. Từ việc thay đổi không gian riêng tư chuyển thành không gian phục vụ công cộng, không gian của tỷ lệ lớn sẽ chuyển đổi thành không gian tỷ lệ nhỏ phù hợp mà hệ khung kết cấu chính của ngôi nhà, với hệ cột dầm sàn, vẫn phải giữ nguyên.

Cách chúng tôi tiếp cận không gian nhỏ bắt nguồn từ tâm lý tự nhiên của trẻ, trẻ em có khuynh hướng tìm không gian nhỏ và cảm thấy thoải mái, an toàn trong vùng không gian vừa với mình. Và ở góc nhìn tổng thể, tổ hợp các không gian nhỏ này tạo ra sự hấp dẫn hồn nhiên. Ngoài ra tổ hợp không gian đó có thể linh hoạt chuyển đổi chức năng mở rộng hay thu hẹp khi cần thiết.

Với đồ án này, chúng tôi muốn trãi nghiệm việc thiết kế không gian một cách có chủ đích trong việc cải tạo một công trình cũ, vốn là cách làm phổ biến ở một quốc gia đang phát triển nhanh. Bằng cách chuyển đổi một không gian cũ, tối và đơn điệu trở nên tươi sáng, nhiều sinh khí theo cách thực hiện không quá tốn kém về tài nguyên: con người, thời gian và chi phí đầu tư công trình.

 

 

This project is a conversion of an existing town house into a private kindergarten in Tân Định ward, one of District 1 subdivision, Sài Gòn, Vietnam.

Multiple functional needs within a space demand a flexible spatial adaptation that allow the room to shift from a single private space to a larger public or event space, or to proportionally expand and contract in size while complying with the house’s existing structural elements.

The architects approach this project with an understanding children naturally feel more comfortable in spaces that are relatively related to their size, of which offer a sense of safety and freedom to explore their surroundings. From a larger point of view, a cluster of small spaces stimulates and encourages the children to go out and discover what is beyond their own personal bubble. The flexible spatial organization is a direct respond to programmatic requirements and the educational experience the architects want to offer.

A common practice in developing country, whose society progresses at a fast pace, is to deliberately recondition an old existing building and give it new functional or aesthetic purposes. This is normally done accompanying a more complex spatial demands, limited resources, and time. Despite the constrains, the team have transformed an old, and monolithic space to a bright and exuberant vitality kindergarten, a place that foster the new generation of Vietnamese people.

Architects: KIENTRUC O

Location: Tân Định Wrd, Dist 1, Saigon, Vietnam

Site area: 265 sqm - Building area: 486 sqm

Design: 9-2014

Completed: 3-2015