OFFICE | VAS Layerscape

+ info X

Công trình chỉ gồm một sàn duy nhất diện tích 1025 m2, các phòng ban chức năng đầy đủ cho yêu cầu về sử dụng được dàn trãi khoa học và hợp lý ôm lấy một sân trong là khu vườn lớn đầy cây xanh. Với cách bố trí này, hầu như tất cả các phòng làm việc, phòng họp và phòng chức năng đều được tiếp cận trực tiếp với ánh sáng, gió và cây xanh. Một đường viền cây xanh dài và dày kết hợp với lưới và kính gọn gàng bao lấy toàn bộ công trình đảm bảo vai trò về an toàn và an ninh cần phải có, nhưng vẫn đảm bảo sự mạch lạc trong tổng thể và thân thiện với các nhà xưởng của nhà máy và các công trình trong tổng thể khu công nghiệp.

Đặt trong toàn cảnh khu công nghiệp, kiến trúc mà chúng tôi đã tạo ra không xuất hiện như một tòa nhà văn phòng bắt mắt, xa hoa và lạc lõng giữa các nhà máy, xe container, công nhân chăm chỉ làm việc…chúng tôi muốn mang đến những vùng xanh mát thư giãn cho cả những người ngồi bên trong văn phòng và những người làm việc ở các nhà xưởng xung quanh đó nhưng vẫn đảm bảo được sự nghiêm túc và tính đại diện của một công ty lớn với các đối tác thương mại trong nước và quốc tế. Và giá trị của thương hiệu nằm ở sự chuyên nghiệp, thông minh trong đầu tư và tính nhân văn chứ không nằm ở sự phô trương thông thường.

 

 

Dedicated to a steel manufacturer, the office locates in an industrial park in Da Nang, Vietnam. The core principle of this project is to provide multiple transitional layers to achieve a soft and light spatial transparency. The boundaries between inside and outside, man-made environment and nature result in a simple, coherent symbiosis. One embraces the other, and vice versa.

This spatial emergence is cultivated by deep understanding of local architecture typology, using skillful composition of geometrical planes to create functional, positive spaces with view and access in related to indoor and outdoor gardens. Open spaces at front, middle, and back to facilitate cross ventilation and promote a connection to the environment. Programmatic spaces are shifted slightly to form a large indoor garden, and to allow various areas connected with a covered corridor. There are no clear boundaries between offices and nature, anyone can establish a visual, physical and emotional connection to the nature. One can take a short stroll along the interior corridor, encounter the indoor landscape, witness the contrast between light and shadow, while moving about to another space. Light dapple through punctures on the roof, makes its way thought space, and reveal the passage of time.

In the context the industrial setting, our intention is to break the typical stereotypes, while reducing construstion cost, fulfilling programmatic needs within a constrained site, and stay true to the driving. The architecture emerges not as an office but a fresh space to stimulate coexistence between humans and the natural ecology.

Project Year: 2015

Location: Danang | Vietnam

Site area: 1025.0 sqm

Floor area: 1833 sqm

Building: Office Building